Geschiedenis Padel

 

Padel ontstond in 1969 in de Mexicaanse badstad Acapulco. De bedenker van de padelsport, Enrique Corcuera, was een rijke Mexicaanse zakenman. Hij bedacht de nieuwe sport door de regels, rackets en terreinafmetingen uit het tennis aan te passen. Aanvankelijk werd padel alleen gespeeld door de Mexicaanse elite, maar via Alfonso de Hohenlohe, een Spaanse vriend van Corcuera, belandde Padel ook in Spanje.

De Hohenlohe introduceerde padel in Marbella, waar in 1974 de eerste Europese padelclub werd opgericht. De eerste spelers waren rijke vrienden van de Hohenlohe. De promotie via Koning Juan Carlos en Manolo Santana, voormalig Wimbledon kampioen, deed de groei drastisch versnellen. Toen nadien een andere vriend van de Hohenlohe, Julio Menditengui padel naar Argentinie wilde brengen begon Padel aan een enorme groei. In Argentinië groeide padel uit tot een nationale sport met meer dan 10.000 padelbanen en 2 miljoen beoefenaars.

In Spanje werd padel gelanceerd in de jaren 90, en is het momenteel de 1e populairste sport na voetbal met 4 miljoen beoefenaars. Het eerste WK werd georganiseerd in 1992 in Sevilla. Sindsdien vindt het jaarlijks plaats.    

Oorsprong Padel

De geschiedenis van padel gaat terug naar 1890. In dit jaar werden Engelse schepen aangepast om passagiers te vermaken met een verwante sport van tennis. In 1924 introduceerde de Amerikaan Frank Beal de sport in de parken van New York en gaf het de naam “Paddle Tennis” vanwege de peddels waarmee deze sport werd gespeeld.

In 1928 maakte Frank een aantal aanpassingen, zodat deze sport ook in de winter gespeeld kon worden. Vrienden van Beal, Fesseden Blanchardy en James Cogswell besloten om dit spel voortaan in dubbelspel te spelen en maakten een baan van hout omringd met hekwerk. Enrique Corcuera was erg geinteresseerd in deze nieuwe sport en besloot een baan thuis in Mexico aan te leggen. Helaas was een tennisbaan te groot en besloot hij een aantal aanpassingen te doen. Enrique Corcuera

In 1974 is Alfonso de Hohenlohe op uitnodiging van zijn vriend Enrique Corcuera naar Mexico gegaan. Tijdens zijn verblijf is Alfonso geïnteresseerd geraakt in het beoefenen van een nieuwe sport die zijn vriend Enrique onlangs had bedacht. Deze sport betekende de geboorte van padel. In 1974 bestond de padelbaan van Enrique Corcuera uit 2 muren van ieder 3 meter hoog, een in het midden geplaatst net en gesloten zijkanten van metaal in hekvorm. Dit spel werd toen gespeeld met houten peddels en heette Paddle-Tennis.

Alfonso werd zo enthousiast van deze sport dat hij besloot dit te introduceren in Spanje. Bij zijn terugkeer naar Spanje, na het bestuderen en het perfectioneren van een aantal baan-details en regels, bouwt Alfonso de eerste twee padelbanen van Spanje in de Marbella Club. Alfonso begon zo het bevorderen en introduceren van padel onder zijn vrienden van de jet-set in Marbella. De sport bereikt al snel succes en trok de aandacht van leidende figuren in de tenniswereld zoals Manolo Santana, die begon met de organisatie van toernooien en verspreidde padel aan de Costa del Sol. In korte tijd begonnen ook hier verschillende clubs hun eigen padelbanen te bouwen.

In 1975 werd een grote vriend van Alfonso de Hohenlohe en regelmatige bezoeker van Marbella, de Argentijnse miljonair Julio Menditegui getuige van padel. Hij koos ervoor om de sport te importeren naar Argentinië. padel werd in korte tijd zeer populair en is tot op de dag van vandaag de 2e sport van Argentinië. Na Argentinië is padel verspreid naar andere landen, zoals Brazilië, Uruguay, Chili, Paraguay, enz. met talloze fans. Alfonso de Hohenlohe

Langzamerhand wint de sport in de jaren 80 ook in Spanje aan populariteit. padel begint uit te breiden naar grote steden en sportclubs van Madrid, Barcelona, Andalusië, Galicië en Baskenland. Op 25 juli 1991, vormt zich in Madrid de International padel Federation. deze wordt voorgezeten door de Spaanse Julio Artiach Joy. Artiach Joy kreeg de opdracht om een ​​circuit van internationale vergaderingen te maken en de internationale spelregels vast te leggen.

In mei 1993 maakt padel een ​​belangrijke stap. De sportraad is overeengekomen dat padel erkent wordt als sport. Een jaar later werd Spaanse vereniging van padel ingeschreven in het Register van de Nationale Sportraad. Sinds 1993 worden in Spanje (Madrid) de internationale kampioenschappen in de Club de Campo Villa de Madrid gehouden, met de aanwezigheid van de beste spelers in de wereld. Dit toernooi is uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale kampioenschappen.   

Padel in Nederland

Op dit moment is padel één van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 18 miljoen beoefenaars. Ook in Nederland kreeg de sociale racketsport voet aan de grond. Mede dankzij Guus Hiddink, die in 2006 een padelbaan liet bouwen op het PSV-trainingscentrum. Hoewel de baan niet voldeed aan de officiële eisen, diende het wel een belangrijk doel: plezier maken. De eerste officiële banen in Nederland werden gebouwd in Vijfhuizen en Spijkenisse.

De eerste verenigingen met padelbanen kwamen in Den Bosch en Enschede. NPB en KNLTB Padel in Nederland werd aanvankelijk ondersteund door de Nederlandse Padel Sport Federatie. In 2011 is de Nederlandse Padelbond opgericht en erkend door internationale padelfederatie (FIP).

De KNLTB vertegenwoordigt sinds 2016 padel in Nederland. Sinds de NPB en de KNLTB begin november 2019 een gezamenlijke wedstrijdkalender aankondigden zijn de gesprekken tussen beide organisaties geïntensiveerd. Sinds 1 juli 2020 zijn de NPB en KNLTB gefuseerd. Alle padelactiviteiten gaan verder onder de vlag van de KNLTB.